Řetízkárna

AKUTNĚ POTŘEBUJE VAŠI POMOC

sledujte dění KOLEM řetízkárny

Příběh hřebíku
Příběh hřebíku z Řetízkárny

První příběh Řetízkárny je venku. Ve spolupráci s Českým rozhlasem vám představujeme příběh hřebíku z dílny severočeské sklářky Libuše Laurinové.

Příběhy Řetízkárny
Příběhy Řetízkárny

Pokud se naše sny a snahy naplní, začneme v květnu pod hlavičkou Novinářského inkubátoru filmovat první z mnoha příběhů Řetízkárny. V hlavních rolích sklářka paní Laurinová a hřebík přímo z Řetízkárny…

Videoklip k písni Jáchymov
Videoklip k písni Jáchymov

Československé uskupení Hmlisto ve spojení s českým folk-rockovým písničkářem Petrem Linhartem vydali nedávno videoklip k historií inspirované písni Jáchymov. Natáčelo se v krušnohorském podzemí i v Řetízkárně…

Záštita nad FŘ 2024
Záštita nad Festivalem Řetízkárna 2024

Chystáme druhý ročník Festivalu Řetízkárna. Kulturní i naučně-populární program bude bohatý. Záštitu nad akcí už teď přijal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš…

Vánoce
Vánoční přání ze severu Čech
Vánoční přání ze severu Čech

Něco se chystá! Jako předběžný dárek pod stromeček vám to ale prozradíme už teď. Posíláme také speciální vánoční přání, a to až ze severu Čech…

Procházka s TANDEM – Czech-German Youth Exchange Coordination Centre
Procházka s TANDEM – Czech-German Youth Exchange Coordination Centre

Poslušně hlásíme, že Naučná stezka Jáchymovské peklo je s opatrností schůdná, ba sjízdná. Děkujeme české kanceláři TANDEM – Czech-German Youth Exchange Coordination Centre za podporu záchrany Řetízkárna a předvánoční prochajdu!

Vánoce
,Facka jde, psychické vydírání je horší.‘ Jozef Kycka nezradil kamaráda, komunisté ho odsoudili na 18 let
Rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

Při příležitosti dnešního pohřbu Karla Schwarzenberga připomínáme slova, která jsme s ním natočili v roce 2009 v Jáchymově. Byl jedním z politiků, kteří sem nejezdili jen v době volební kampaně. Děkujeme, nezapomeneme!

,Facka jde, psychické vydírání je horší.‘ Jozef Kycka nezradil kamaráda, komunisté ho odsoudili na 18 let
,Facka jde, psychické vydírání je horší.‘ Jozef Kycka nezradil kamaráda, komunisté ho odsoudili na 18 let

O příběhu politického vězně Jozefa Kycky, Spolku Političtí vězni. cz a oživení Řetízkárny napsala pro iRozhlas redaktorka Lucie Korcová…

Rovnost jako místo paměti
Rovnost jako místo paměti

V červnu z dílny Spolku Političtí vězni.cz vzešla výstava s názvem „Rovnost jako místo paměti“. Vernisáž proběhla v rámci prvního oficiálního ročníku Festivalu Řetízkárna. Výstava je dodnes k vidění přímo v budově bývalé důlní převlékárny na jáchymovské Rovnosti nebo nově online na našem webu.

Dušičkové setkání v Řetízkárně
Dušičkové setkání v Řetízkárně

V sobotu 4. listopadu 2023 proběhla v srdci Krušných hor akce s názvem Dušičkové setkání v Řetízkárně. Bývalá důlní převlékárna na jáchymovské Rovnosti opět na chvíli ožila a podporovatelům projektu poskytla prostor pro setkání.

Setkání Comenius European Values Leadership ve Varšavě
Setkání Comenius European Values Leadership ve Varšavě

Třetí setkání programu Comenius European Values Leadership pro úspěšné šéfy podniků a institucí z celého kontinentu proběhlo ve Varšavě. Předseda Spolku Političtí vězni.cz Tomáš Bouška polským kolegům představil přerod řetízkové šatny na jáchymovské Rovnosti v komunitní a vzdělávací centrum.

Retour

23. 10. 2023

Retour – EU remembrance project

Jedna z prvních zastávek projektu Retour byla v létě 2022 v Jáchymově. Součástí programu byla i Řetízkárna. Minulý týden proběhlo poslední oficiální setkání účastníků z šesti evropských zemí v bulharském městě Veliko Tarnovo.

European Values Leadership Course

15. 9. 2023

European Values Leadership Course

Předseda Spolku Političtí vězni.cz Tomáš Bouška je součástí kurzu „European Values ​​Leadership Course“, jehož účastníci zkoumají význam základních evropských hodnot jako solidarita, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a lidská práva v různých evropských městech…

ČT24

8. 9. 2023

Regiony ČT24

Česká televize odvysílala reportáž o Řetízkárně. Reportér Regionů ČT24 Václav Müller se rozhodl sledovat naší cestu k vytvoření prostoru, ve kterém budeme moci mluvit o minulosti i blízké budoucnosti a o něčem, co se nebojíme nazvat totalitou v nás…

Javůrek

8. 9. 2023

Křest knihy Sudetský dům 2

Tomáš Bouška je jedním z kmotrů nové knihy Sudetský dům 2 krušnohorského spisovatele Štěpána Javůrka. Práce, kterou nejen Štěpán odvádí, je přesně to, čeho chceme dosáhnout i my se záchranou bývalé důlní převlékárny na jáchymovské Rovnosti….

Hostivar Fest

4. 9. 2023

Hostivar Fest 2023

Letošní prázdniny jsme uzavřeli dalším festivalem. Na Hostivar Fest, kde mimo jiné proběhl další koncert na podporu záchrany Řetízkárny kapely Vítkovo kvarteto, jsme přijeli představit náš záměr s bývalou důlní převlékárnou na jáchymovské Rovnosti.

ČRo

6. 9. 2023

Reportáž (nejen) o budoucnosti Řetízkárny

Minulý týden jsme se s Dominikem Hronem z Českého rozhlasu pobavili o současném stavu záchrany bývalé důlní převlékárny na jáchymovské Rovnosti, její daleké, ale i blízké budoucnosti. Ta je spjatá především s programem Interreg Česko-Sasko…

procházka

24. 8. 2023

Procházka po NS Jáchymovské peklo

Zveme Vás na prázdninovou komentovanou procházku po Naučné stezce Jáchymovské peklo a představení záměru záchrany Řetízkárny s Tomášem Bouškou.

NeverMore68

22. 8. 2023

Řetízkárna na NeverMore 68

Na NeverMore 68, akci, která letos připomněla 55. let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, jsme prezentovali veřejnosti svou iniciativu v Krušných horách – záchranu Řetízkárny.

Trutnoff 2023

21. 8. 2023

Trutnoff 2023

Letošní ročník festivalu Trutnoff v neděli 20. 8. 2023 uzavřelo svým koncertem Sdružení přátel Veteránů studené války a Vítkova kvarteta. Vystoupení se rozhodli věnovat záchraně Řetízkárny…

Demokratický střed

27. 7. 2023

Podpora kvalitní žurnalistiky

Loni Demokratický střed pomáhal komunikovat kampaň k záchraně Řetízkárny. Letos se mince obrátila a kolegové shání předplatitele, aby stabilizovali finanční situaci časopisu a mohli jej dále rozvíjet. Podpořte je s námi!

Řetízkárna ve světě

8. 7. 2023

Řetízkárna ve světě

První červencový týden se v Paříži konala sešlost programu Comenius European Values Leadership. Na místě byl předseda Spolku Političtí vězni.cz Tomáš Bouška, který účastníky seznámil se záchranou Řetízkárny.

Metronome

23. 6. 2023

Metronome Prague festival

Od 22. 6. do 24. 6. 2023 probíhal na pražském Výstavišti v Holešovicích Metronome festival. Spolek Političtí vězni. cz společně s Novinářským inkubátorem v rámci sekce Metronome Fair po celou dobu konání akce prezentovali své aktivity.

Festival se povedl

4. 6. 2023

Festival Řetízkárna se povedl

Festival Řetízkárna se povedl. Za finanční podporu děkujeme Karlovarskému kraji, MAS Krušné hory a městu Jáchymov. Velké díky patří také partnerům, dobrovolníkům a všem, kteří záchranu bývalé důlní převlékárny přišli podpořit.

Fotoreporáž

10. 4. 2023

Foto: Setkání přátel Řetízkárny

Komentovanou procházku po Naučné stezce Jáchymovské peklo v rámci srazu podporovatelů Řetízkárny pro nás zdokumentoval Ondřej Kavan. Děkujeme moc za materiály pro foto reportáž!

Řetízkárna v médiích

27. 3. 2023

Řetízkárna v médiích

Setkání přátel Řetízkárny zaujalo i média. V MF DNES vyšel článek reflektující záměr záchrany Řetízkárny, spolupráci s Destinační agenturou Krušnohoří i přeshraniční rozměr projektu.

Setkání přátel Řetízkárny

26. 3. 2023

Setkání přátel Řetízkárny

Poslední březnový víkend patřil Řetízkárně. Do Jáchymova se sjeli podporovatelé i iniciátoři rekonstrukce bývalé důlní převlékárny, aby mimo jiné podiskutovali o záměru projektu.

Alza

14. 3. 2023

Alza.cz podporuje Řetízkárnu

Děkujeme Alze, že jsme mohli opět získat cenné materiály od pamětníků. Děkujeme také paní Laurinové, že se se s námi podělila o její příběh, který jsme díky scanneru od Alzy mohli uchovat!

kRUŠNOHORSKÉ LISTY

21. 2. 2023

Rozhovor s Tomášem Bouškou

Vyšlo nové číslo Krušnohorských listů a s ním i rozhovor s Tomášem Bouškou. Dozvíte se v něm více o záchraně Řetízkárny. Děkujeme celé redakci za poskytnutý mediální prostor!

Děkujeme Alze

13. 1. 2023

Děkujeme Alze!

Alza.cz, jeden z hlavních partnerů Řetízkárny, nám zapůjčila skener negativů. Díky tomu jsme mohli naskenovat fotky dvou pamětníků. Díky!

Druhá „Řetízková brigáda“

15. 1. 2023

Druhá „Řetízková brigáda“

Třetí lednovou neděli se konala druhá „Řetízková brigáda.“ Spolku Političtí vězni.cz s pomocí dobrovolníků se podařilo doklidit nejen hlavní…

PF 23

23. 12. 2022

PF 2023

Přejeme Vám příjemné prožití vánočních svátků a vše nejlepší do nového roku!

Brigáda

5. 11. 2022

První brigáda

Na první listopadový víkend Spolek Političtí vězni.cz naplánoval první úklidovou brigádu v okolí bývalé důlní převlékárny – Řetízkárny…

Vypouštíme spot“

22. 11. 2022

Vypouštíme spot!

Pomozte nám zachránit ruinu bývalé řetízkové šatny u Jáchymova. Přetvořme poslední autentickou budovu na největším…

Tisková zpráva

11. 10. 2022

Šatna je naše!

Spolku Političtí vězni.cz, který na Jáchymovsku stojí např. za obnovou Naučné stezky Jáchymovské peklo, se podařilo vykoupit pozemek objekt řetízkové šatny na…

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

PROJEKT „ZÁCHRANA ŘETÍZKÁRNY“

PANÍ LAURINOVÁ
SKLÁŘKA CHCE ZACHRÁNIT ŘETÍZKOVOU ŠATNU V BÝVALÉM TÁBOŘE ROVNOST. JEJÍ OTEC BYL U STB
PÍSEŇ A KLIP JÁCHYMOV PŘIPOMÍNÁ PEKLO KOMUNISTICKÝCH LÁGRŮ
PÍSEŇ A KLIP JÁCHYMOV PŘIPOMÍNÁ PEKLO KOMUNISTICKÝCH LÁGRŮ
Řetízkárna v médiích
ROZHOVOR O FESTIVALU ŘETÍZKÁRNA V ČRo KARLOVY VARY
PŘÍBĚHY ŘETÍZKÁRNY NA iRozhlasu
PŘÍBĚH JOZEFA KYCKY V ČESKÉM ROZHLASE
Portrét Františka Palečka
PORTRÉT FRANTIŠKA PALEČKA
Řetízkárna v médiích
ROZHOVOR TOMÁŠE BOUŠKY PRO DRBNU
Řetízkárna v médiích
ROZHOVOR PRO MLADOU FRONTU DNES
kRUŠNOHORSKÉ LISTY
ROZHOVOR PRO KRUŠNOHORSKÉ LISTY
Český rozhlas
REPORTÁŽ O ŘETÍZKÁRNĚ V ČESKÉM ROZHLASE
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

PŘISPĚJTE NA REKONSTRUKCI KOMUNITNÍHO CENTRA

 

ŘETÍZKÁRNA VÁM TO JEDNOU VRÁTÍ!

MOC DĚKUJEME DAS KRUŠNOHOŘÍ ZA ZACHYCENÍ PŘÍBĚHU ŘETÍZKÁRNY!

komentované prohlídky po NAUČNÉ stezce jáchymovské peklo

PRO ŠKOLY I VEŘEJNOST