Trutnoff 2023

Kultovní festival Trutnoff není jen o hudbě. To dokázal i závěrečný koncert Sdružení přátel Veteránů studené války a Vítkova kvarteta, v rámci kterého proběhlo představení záchrany Řetízkárny a mediálního partnera projektu Novinářského inkubátoru.

Letošní ročník festivalu svým vystoupením v neděli 20. srpna 2023 uzavřelo Sdružení přátel Veteránů studené války a Vítkova kvarteta, kteří se rozhodli koncert věnovat Řetízkárně. „Záchrana řetízkové šatny na největším československém uranovém lágru v Jáchymově má plnou podporu Veteránů studené války. Této výjimečné aktivitě budeme pozornost věnovat i na našich dalších koncertech, protože potřebuje naši pomoc a zapojení,“ řekl k propojení hudby a filantropie frontman skupiny Jiří Růžek.

O festivalu Trutnoff

Festival vznikl na undergroundových základech. K jeho vzniku daly podnět předcházející nezávislé aktivity, ilegální koncerty a výstavy po různých stodolách a vesnických hostincích. Základní kámen byl položen ve Starých Bukách u Trutnova v říjnu 1984. Tehdy byl koncert rozehnán a jeho účastníci ze všech koutů republiky se poté sešli na Hrádečku u Václava Havla, kam všechny zúčastněné pan domácí pozval. Traduje se, že setkání bylo lepší než celý zamýšlený koncert a pořadatelům bylo později od účastníků večírku tlumočeno poděkování, „jak to pěkně s StB zařídili“. Vznik „Východočeského Woodstocku“ v roce 1987 mimo jiné podnítil i Svědek z kapely Hally Belly a založili ho František „Čuňas“ Stárek a jeden ze současných pořadatelů. Setkání nejen hudebníků na soukromé louce motivovalo po roce 1989 vznik podobných festivalů, koncertů a různých českých „woodstocků“ po celé republice. Více informací naleznete zde.