První oficiální setkání přátel Řetízkárny

Poslední březnový víkend patřil Řetízkárně. Do Jáchymova se sjeli podporovatelé i iniciátoři rekonstrukce bývalé důlní převlékárny u bývalého dolu Rovnost, aby mimo jiné podiskutovali o záměru projektu.

V sobotu 25. března 2023 v poledne se nedaleko Řetízkárny sešly téměř dvě desítky zájemců o komentovanou procházku po Naučné stezce Jáchymovské peklo. Michal Louč z Ústavu pro totalitní režimy se ujal role průvodce a i přes nepříznivé počasí přítomným zprostřetkoval nezapomenutelný zážitek.

Večerní program se nesl v duchu stmelování komunity. Předseda Spolku Političtí vězni.cz Tomáš Bouška přivítal a představil všechny podporovatele, svůj tým i vzácné hosty. Mezi ty patřil například spisovatel a ředitel oblastní destinační agentury Krušnohoří/Erzgebirge Štěpán Javůrek. Dále také nová posila v řadách průvodců po Naučné stezce Jáchymovské peklo Kristýna Šoukalová, díky které se nabídka procházek rozšiřuje o německý jazyk. V neposlední řadě manželé Tereza a Jiří Kabelkovi se Studia COSMO představili architektonickou studii Řetízkárny, o které následně debatovali s přítomnými.

Neděle 26. března 2023 patřila další brigádě. Dobrovolníci se tentokrát zaměřili na úklid zadního traktu budovy.