Dušičkové setkání v Řetízkárně

V sobotu 2/11/2024 se v Jáchymově uskuteční druhý ročník Dušičkového setkání v Řetízkárně, kde si společně s pamětníky, rodinami politických vězňů a všemi podporovateli záchrany důlní řetízkové šatny z 50. let na jáchymovské Rovnosti zavzpomínáme a uctíme památku těch, kteří nás již opustili. V magickém dušičkovém čase se zamyslíme nad minulostí, ale i budoucností Řetízkárny jako místa pro setkávání a smíření.

Dušičkové setkání v Řetízkárně je akce pořádaná Spolkem Političtí vězni.cz a týmem dobrovolníků kolem záchrany Řetízkárny za podpory mediálního partnera iniciativy Novinářského inkubátoru. Akce je věnována památce všech, kteří (nejen) na Rovnosti prožili utrpení. Zavzpomínejme si společně a uctěme památku těch, kteří nás tu již nejsou s námi. Pojďme se pobavit o tom, jak místu citlivě vrátit život, který si zaslouží.

Na co se můžete těšit?

10:00 – dušičková procházka po Naučné stezce Jáchymovské peklo (sraz u Štoly č. 1 – https://mapy.cz/s/fasogoloke)

14:00 – kreativní workshop / výroba svíček

15:00 – úvodní přivítání v Řetízkárně, pieta za zemřelé

15:30 – příběhy dcer politických vězňů (Dcery.cz) + debata s pamětníky (legendární skauti muklové Jiří Lukšíček a Jindřich Valenta)

17:30 – krušnohorský křest knihy Uprostřed na okraji: Rozhovory s lidmi, kteří mění Sudety

Akce je zdarma a přístupná všem. Na místě bude k zakoupení drobné občerstvení. Výtěžek z prodeje poputuje na vznik komunitního a vzdělávacího centra Řetízkárna.

Vzhledem k nevyzpytatelnému krušnohorskému počasí doporučujeme teplé a pohodlné oblečení.

Těšíme se na vás!