VZNIKAJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ A KOMUNITNÍ CENTRUM

ŘETÍZKÁRNA

Budova takzvané Řetízkárny sloužila jako převlékárna pro vězně pracovního tábora Rovnost u Jáchymova v 50. letech. V roce 1961 byl uranový lágr zrušen a srovnán se zemí. Poslední připomínka v původním stavu je dnes právě Řetízkárna. Na podzim 2022 se Spolku Političtí vězni.cz podařilo objekt vykoupit. V plánu je ho opravit a přeměnit v komunitní centrum sloužící ke vzdělávání o Krušných horách, jejich obyvatelích a traumatech 20. století.

PANÍ LAURINOVÁ
SKLÁŘKA CHCE ZACHRÁNIT ŘETÍZKOVOU ŠATNU V BÝVALÉM TÁBOŘE ROVNOST. JEJÍ OTEC BYL U STB
PÍSEŇ A KLIP JÁCHYMOV PŘIPOMÍNÁ PEKLO KOMUNISTICKÝCH LÁGRŮ
PÍSEŇ A KLIP JÁCHYMOV PŘIPOMÍNÁ PEKLO KOMUNISTICKÝCH LÁGRŮ
Řetízkárna v médiích
ROZHOVOR O FESTIVALU ŘETÍZKÁRNA V ČRo KARLOVY VARY
PŘÍBĚHY ŘETÍZKÁRNY NA iRozhlasu
PŘÍBĚH JOZEFA KYCKY V ČESKÉM ROZHLASE
Portrét Františka Palečka
PORTRÉT FRANTIŠKA PALEČKA
Řetízkárna v médiích
ROZHOVOR TOMÁŠE BOUŠKY PRO DRBNU
Řetízkárna v médiích
ROZHOVOR PRO MLADOU FRONTU DNES
kRUŠNOHORSKÉ LISTY
ROZHOVOR PRO KRUŠNOHORSKÉ LISTY
Český rozhlas
REPORTÁŽ O ŘETÍZKÁRNĚ V ČESKÉM ROZHLASE
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

ŘETÍZKÁRNA ŽIJE, BUĎTE V OBRAZE!

AKTUÁLNĚ

PŘÍBĚHY ŘETÍZKÁRNY. PILOTNÍ DÍL

Od pátku 31. 5. do neděle 2. 6. 2024 v Jáchymově probíhal Festival Řetízkárna 2024. I navzdory nepřízni počasí se celý víkend vydařil a akce se těšila hojné návštěvnosti…

FESTIVAL ŘETÍZKÁRNA 2024 JE ZA NÁMI

Od pátku 31. 5. do neděle 2. 6. 2024 v Jáchymově probíhal Festival Řetízkárna 2024. I navzdory nepřízni počasí se celý víkend vydařil a akce se těšila hojné návštěvnosti…

POVĚSME LHOSTEJNOST NA HŘEBÍK!

Pomozte nám překonat letitou společenskou lhostejnost. Pokusme se společně vrátit jáchymovským tématům kontext a pozornost. Opravme řetízkovou šatnu…

CO DĚLÁME

AKTIVITY

KOMENTOVANÉ PROCHÁZKY

Procházka po Naučné stezce Jáchymovské peklo, která vás zaručeně osvítí. Přijďte se přesvědčit. Pro školy i veřejnost. V češtině, angličtině nebo němčině.

ZAZNAMENÁVÁNÍ PŘÍBĚHŮ

Shromažďujeme svědectví bývalých politických vězňů a vězenkyň a problematiku popularizujeme. Zaznamenáváme příběhy, které by neměly upadnout v zapomnění.

POPULÁRNĚ-NAUČNÉ AKCE

Řetízkárna by měla sloužit především jako prostor pro setkávání. Tuto vizi se daří naplňovat už nyní. V prostorách důlní řetízkové šatny pravidelně pořádáme populárně-naučné akce.

příběhy řetízkárny

HŘEBÍK.

Tisíc zrezivělých hřebíků ze střechy řetízkové šatny v bývalém táboře Rovnost – to je jedna z mála hmatatelných památek na komunistické lágry na Jáchymovsku. Teď mají pomoct zachránit poslední budovu v původním stavu, kterou je právě Řetízkárna. Sklářka Libuše Laurinová se rozhodla vyrobit z nich upomínkové předměty. 

JAK NÁS MŮŽETE PODPOŘIT?

ŘETÍZKÁRNA AKUTNĚ POTŘEBUJE VAŠI POMOC!

01

KUP SI HŘEBÍK!

Pomozte překonat letitou společenskou lhostejnost a vrátit jáchymovským tématům kontext a pozornost. Hřebíky jsou to málo, co se z řetízkové šatny dochovalo. Posbírali jsme je a severočeská sklářka Libuše Laurinová zafoukala do skla. Vy si můžete hřebík koupit za symbolických 1961 Kč a přispět tím k tomu, aby příběhy (nejen) Řetízkárny nezmizapadly.

02

STAŇ SE DÁRCEM!

Veškeré naše aktivity i samotná rekonstrukce, přeměna a oživení Řetízkárny se mohou konat především díky vaší podpoře. Staňte se proto našimi dárci a pomozte zachránit bývalou důlní převlékárnu na jáchymovské Rovnosti. Přispívat můžete pravidelně, ale i jednorázově. Za jakoukoli podporu vám moc děkujeme. Řetízkárna vám to jednou vrátí!

03

STAŇ SE DOBROVOLNÍKEM!

Řetízkárna žije! Čím více aktivit provozujeme, tím více sil potřebujeme. Rádi do našeho týmu přibereme kohokoli se zápalem pro dobrou věc. Oceníme jakýkoli um, a to především, když jím budeš chtít obohatit iniciativu kolem záchrany řetízkové šatny na jáchymovské Rovnosti. Máš chuť se k nám připojit? Ozvi se!

108

PŘISPĚVATELŮ NA DARUJME.CZ

204 961 

KČ SE SKRZE SBÍRKU OD 12/22 VYBRALO

29

PRODANÝCH HŘEBÍKŮ Z ŘETÍZKÁRNY