Příběhy Řetízkárny očima studentů

Hlavní mediální partner záchrany důlní řetízkové šatny z 50. let na jáchymovské Rovnosti Novinářský inkubátor v listopadu odstartuje projekt s názvem „Příběhy Řetízkárny očima studentů“. Jeho hlavním cílem je setkávání, spolutvorba a vzdělávání v oblasti oral history, scénáristiky a filmové tvorby, ale i v oblasti psychologie traumatu, transgeneračního přenosu traumatu a jeho vlivu na společnost.

Skupina českých (6) a německých (6) studentů bude společně pracovat na přípravě, scénářích a na natáčení minidokumentů, ve kterých budou pod vedením scénáristů a dokumentaristů zpracovávat příběhy Řetízkárny, respektive pamětníků tohoto místa. Studenti se budou též skrze workshopy s psychology vzdělávat v oblasti psychologie traumatu, konkrétně v oblasti zátěží, které s sebou místa paměti nesou. Toto propojení se znalostmi dějin vnímáme jako klíčové pro hlubší pochopení toho, jak s místy paměti nakládat v současnosti. Nakonec, což je neméně důležité, se skrze setkání s renomovanými novináři dostane studentům mnoho inspirace a uvědomění ohledně otázky, jak a proč mají o těchto místech, událostech a příbězích konkrétních lidí informovat média.

Druhým, nikoli nepodstatným, cílem, je umožnit studentům získat cennou praxi, ve které se propojuje řada oborů a různých úhlů pohledu na jedno téma, které, jak věříme, umožní chápat jednotlivé příběhy jako celek, který ovlivňuje nás všechny do současnosti. Skrze tuto praxi se studenti detailně seznámí s principy této metody při tvorbě scénáře a během rešerše a přípravy tématu, také si ale budou rozšiřovat obzory a hledat souvislosti právě skrze téma přenosu traumatu, které je všudypřítomné a stále nedostatečně akcentované. Aktivně se zúčastní celého procesu vzniku konkrétního filmu (rozsah cca 10 minut), ať už se jedná o přípravu techniky, produkci natáčecího dne, samotné natáčení a vedení rozhovoru s pamětníky, postprodukci, tj. práce ve střižně, práce se zvukem, překlady, titulkování, barvení materiálu atd. 

Výstupem projektu bude 6 minidokumentů na vybraná témata (studenti je budou zpracovávat ve smíšených č-n dvojicích). 

Projekt je zaměřen na studenty se zájmem o moderní dějiny/dějiny míst/filmovou a dokumentární tvorbu/oral history, ale vítá i studenty filosofie, antropologie a psychologie. Mezioborové a mezinárodní setkávání jen zvýší přidanou hodnotu tohoto projektu.

OPEN CALL JIŽ BRZY! V případě zájmu o projekt už nyní pište na bara@novinarskyinkubator.cz.