Informativní setkání přátel Řetízkárny

V úterý 17. 9. 2024 proběhlo v pražském Skautském institutu na Staroměstském náměstí informativní setkání přátel Řetízkárny. Užší tým kolem záchrany důlní řetízkové šatny z 50. let na jáchymovské Rovnosti přítomné seznámil se současným stavem iniciativy i dalšími plány a chystanými aktivitami.

Kolem záchrany Řetízkárny v Jáchymově se toho za poslední dobu hodně událo/děje. Proto se v úterý 17. 9. od 18:00 uskutečnilo v Praze setkání podporovatelů iniciativy, na kterém zazněla slova o současné situaci projektu, krátkodobých i dlouhodobých plánech a podobně.

Program úvodními slovy o stavu žádosti transhraničního programu Interreg, stavu místní komunity a dalších důležitých tématech zahájil předseda Spolku Političtí vězni.cz a iniciátor záchrany Řetízkárny Tomáš Bouška. Vzápětí předal slovo Jiřímu Kabelkovi z architektonického Studia COSMO, který odprezentoval nejaktuálnější verzi architektonické studie a okomentoval vizi budoucího komunitního a vzdělávacího centra.

Následovala vsuvka týkající se využití prostoru důlní řetízkové šatny. Jednou z aktivit, které by se na místě měly v budoucnu pravidelně konat, jsou kulturní akce. Již na konci května 2025 by měla být přímo v Řetízkárně v rámci Festivalu Řetízkárna 2024 uvedena hra Játra v podání Dejvického divadla. O tomto počinu přišla do Skautského institutu na Staroměstském náměstí promluvit režisérka Josefína Formanová.

Další hostkou setkání byla Zuzana Jakobová, autorka interpretační studie budoucího místa setkávání Řetízkárny. Zuzana se stará, aby byly při jeho vzniku brány v úvahu zájmy, potřeby a schopnosti návštěvníků. 

Na závěr proběhla diskuze s přítomnými a networking. Děkujeme všem, kteří přišli nebo se připojili online!