Záchrana Řetízkárny na festivalu TrutnOFF 2024

O záchraně důlní převlékárny na jáchymovské Rovnosti se dozvěděli více návštěvníci festivalu TrutnOFF 2024. Kromě výstavy ,Rovnost jako místo paměti’ a prezentačního stánku proběhla v sobotu 24. 8. 2024 v Trutnově debata s pamětníky pod hlavičkou takzvané Řetízkárny.

Ve čtvrtek 22.8.2024 se otevřely brány trutnovského areálu Na Bojišti. Začal totiž 40. ročník kultovního festivalu TrutnOFF. Kromě hudebních vystoupení organizátoři přichystali i bohatý doprovodný program. Na místě byla také řada stánků, ve které různorodé organizace představovali své aktivity. 

Nechyběla mezi nimi ani iniciativa záchrana Řetízkárny reprezentovaná Spolkem Političtí vězni.cz a Novinářským inkubátorem. Ve stánku byla po celou dobu konání festivalu k vidění výstava ,Rovnost jako místo paměti’, která originálně visí přímo v Jáchymově.

V sobotu 24.8.2024 do Trutnova dorazili také pamětníci, kteří byli hosty debaty o politických vězních a 50.letech na Jáchymovsku moderované předsedou Spolku Političtí vězni.cz Tomášem Bouškou. Skauti Jiří Lukšíček (Rys) a Jindřich Valenfa (Vlk) s přítomnými sdíleli zkušenosti s věznění a prací na Rovnosti v 50. letech. Apelovali na důležitost otevřeně mluvit o temných stránkách naší historie. Členka spolku Dcery.cz Jaroslava Matoušková se podělila o to, jaké bylo být dcerou politického vězně. Stejně tak vedoucí skautského oddílu Velena Fanderlika Ondřej Přerovský (Lazebník) navázal na téma pokračovatelů odkazu svědků 50.let. 

Iniciativa záchrana Řetízkárny a její prezentace na festivalu TrutnOFF 2024 se těšila pozitivním reakcím. Pamětníci se těšili potlesku ve stoje a vše umocnila následovná spontánní diskuze ve stánku Řetízkárny.