KOMENTOVANÉ PROCHÁZKY

PO NAUČNÉ STEZCE JÁCHYMOVSKÉ PEKLO

NAUČNÁ STEZKA JÁCHYMOVSKÉ PEKLO

V oblasti Jáchymova a Horního Slavkova bylo v letech 1949 – 1953 zřízeno 18 pracovních táborů. Tyto tábory byli velice rychle zaplněny vězni, kteří byli nuceni k výkonu namáhavé práce v podzemí. Sami vězni byli v řadě případů svými vězniteli utvrzováni v přesvědčení, že jsou pouze ,,muklové“ – muži určeni k likvidaci. Považuje se za prokázané, že do roku 1961 poznalo bídný život v táborech přes 65 tisíc lidí. Za necelých 15 let těžby zde bylo vytěženo na 7 940 tun uranu a vyraženo přibližně 1102, 9 km podzemních chodeb.

Okolím lázeňského Jáchymova vede naučná stezka připomínající život tisíců politických vězňů z přilehlých pracovních táborů při uranových dolech. Naučná stezka Jáchymovské peklo je dlouhá 8,5 km. Na její trase se nachází 12 informačních zastavení.

Stezka začíná před kostelem sv. Jáchyma, kde se nachází památník obětem komunismu ,,Křížová cesta ke svobodě“ – menhiry postavené za jednotlivé pracovní tábory na Jáchymovsku a centrální plastika ,,Brána svobody“ od sochaře Romana Podrázského. Pokračuje okolo jáchymovského muzea po dřevěných schodech k dolu Svornost a dále po žlutém turistickém značení. Cesta vede okolo vytěžených hald dolů Nikolaj či Eduard i okolo soustavy rybníků založených pro potřeby dolování. Mezi zastaveními Městský rybník a Lesní porosty Jáchymovska je nutno po východu z lesa na asfaltovou silnici odbočit vlevo a po silnici dojít cca 600 metrů k informačnímu zastavení Tábor Nikolaj. Pak je nutné vrátit se zpět na značenou turistickou cestu. Malé zastavení je na místě bývalého tábora Eliáš, kde dnes stojí šestimetrový kříž a mohyla na památku skautů vězněných v pracovních táborech. Za zastavením č. 11 na křižovatce cesty s modrým turistickým značením, cesta dále pokračuje po modrém turistickém značení a schází přes Nové Město, okolo Šlikovy věže zpět k dolu Svornost.

KOMENTOVANÉ PROCHÁZKY

Spolek Političtí vězni.cz umožňuje absolvovat procházku po Naučné stezce Jáchymovské peklo se školenými průvodci. V češtině, angličtině i němčině. Túru lze upravit dle individuálních požadavků i ročního období. Nabízíme krátký a dlouhý okruh, které jsou vhodné pro pěší. Střední okruh je vhodný pro imobilní a návštěvníky s vlastní dopravou. Lze přikoupit vstupy do důlního skanzenu Štola č. 1, Muzea Královské mincovny v Jáchymově nebo kaple sv. Floriana v Ostrově nad Ohří.

KRÁTKÝ OKRUH

náměstí před kostelem sv. Jáchyma, tábor a důl Svornost (cca 2 hodiny)

SŘEDNÍ OKRUH

náměstí před kostelem sv. Jáchyma, tábor a důl Svornost, Nikolaj, Rovnost, Řetízkátna (cca 3 hodiny)

DLOUHÝ OKRUH

náměstí před kostelem sv. Jáchyma, štola č. 1, tábor a důl Svornost, Městský rybník, Nikolaj, Jáchymovské lesy, Eduard, Heinzův rybník, Eliáš, Rovnost, Řetízkárna (cca 4 – 5 hodin)

NABÍDKA PROCHÁZEK

Procházka po Naučné stezce Jáchymovské peklo je první česká procházka, která vás zaručeně osvítí. Přijďte se přesvědčit! Jejím zakoupením si objednáte nejen nevšední znalostní zážitek, ale přispějete také na záchranu Řetízkárny. Děkujeme!

ŠKOLNÍ SKUPINY

Lektorovaná procházka po naučné stezce v délce tří až pěti hodin pro školní skupiny.

CENA: 2500 Kč / 3000 Kč / 3500 Kč

ŠIROKÁ VEŘEJNOST

Komentovaná procházka s průvodcem pro skupiny s minimálním počtem čtyři osoby. Při počtu nad deset osob sleva 10 %.

CENA: 250 Kč / 300 Kč / 350 Kč

AKCE

Procházky šité na míru pro firemní i soukromé akce. Pěšky, na kole, běžkách nebo sněžnicích. Nabízíme program s ubytováním, občerstvením, dopravou na místo, wellness nebo zapůjčením sportovního vybavení. Vhodné pro firemní klientelu nebo jako narozeninový balíček.

CENA: individuální

NAUČNÁ STEZKA JÁCHYMOVSKÉ PEKLO

STÁHNĚTE SI PRŮVODCE

Chcete si Naučnou stezku Jáchymovské peklo projít sami? Stáhněte si naší informační brožuru, ve které najdete veškeré informace, které budete na cestě potřebovat.